Nasze wędliny otrzymały prestiżowy certyfikat QAFP

Z dniem 29 lutego 2024 pięć naszych produktów otrzymało prestiżowy certyfikat QAFP. Certyfikat ten przyznawany jest wyłącznie produktom z najwyższą jakością a takimi właśnie jest kiełbasa biała parzona, kiełbasa jałowcowa, myśliwska, polska pieczona oraz pieczyste z szynki. Produkty, które spełnią restrykcyjne wymagania na każdym etapie produkcji, mają wysoką mięsność oraz charakterystyczny smak mogą zyskać taki certyfikat.

Dlaczego warto wybrać produkty oznaczone certyfikatem QAFP?

Kupując produkty wytworzone w certyfikowanym Systemie Jakości Żywności QAFP klient otrzymuje gwarancję, że:

  • każdy z uczestników procesu produkcyjnego zarówno rolnik (producent świń/drobiu), zakład ubojowy, rozbiorowy czy przetwórczy spełnili restrykcyjne wymagania jakościowe;
  • cały proces produkcji „od pola do stołu” można zidentyfikować;
  • każdy etap produkcji nadzorowany jest przez niezależny podmiot – jednostkę certyfikującą;
  • produkty charakteryzują się wysoką jakością.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP ma oddzielnie skodyfikowane normy dla poszczególnych rodzajów asortymentu. Oddzielne zeszyty branżowe ustalają wymagania dla mięsa wieprzowego, drobiowego oraz wędlin.

Jakie normy spełniają nasze wędliny skoro dostały certyfikat QAFP

  • Kiełbasy z certyfikatem QAFP produkowane są według tradycyjnych, sprawdzonych receptur i mają tzw. „krótką etykietę” – nie zawierają zbędnych dodatków.
  • Są wytwarzane z wysokiej jakości surowca QAFP
  • Charakteryzują  się niską wydajnością,  czyli wysoką zawartością mięsa.
  • Zawierają tylko naturalne przyprawy.
  • Przy produkcji wędlin QAFP jest zakaz stosowania substancji poprawiających smak i zapach oraz mięsa odkostnionego mechanicznie.
  • Ważne jest również to, że posiadają niską zawartość soli oraz są wędzone tylko w dymogeneratorach.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest oficjalnie uznanym przez Ministerstwo Rolnictwa  i Rozwoju Wsi procesem gwarantującym wysoką jakość produktów spożywczych, w tym z wieprzowiny i drobiu. System działa „od pola do stołu” – czyli: od hodowli i doboru odpowiednich zwierząt, poprzez ich żywienie, aż proces produkcji. Dla konsumenta kupno schabu, filetów z kurczaka lub kiełbas z certyfikatem QAFP oznacza zakup produktu o wyjątkowych walorach. Więcej dowiesz się na stronie www.qafp.pl