Pewnie kiedyś w odległych czasach niektórzy z naszych klientów zastanawiali się czym się różnią kiełbasy żywiecka a krakowska….. 🕵 Pędzimy z technicznym wytłumaczeniem.
Co łączy obie te kiełbasy ?
• wszystkie mają ten sam stopień rozdrobnienia mięsa – KIEŁBASY GRUBO ROZDROBNIONE, to znaczy, że mięso (elementy szynki) użyte do sporządzenia farszu są „pocięte” na kawałki powyżej 20 mm . Na przekroju tych kiełbas widać to bardzo wyraźnie …
Oczywiście pomiędzy wyraźnymi elementami szynki, widać również drobniejsze fragmenty ( mięso wieprzowe rozdrobnione na 3 i 5 mm ), to połączenie różnych struktur ma na celu uzyskanie spójności pomiędzy wszystkimi składnikami, równomiernego rozprowadzenia przypraw, uwypuklenie smaku
• proces obróbki termicznej obejmuje wędzenie, parzenie, podsuszanie
Co je odróżnia?
• Różnice polegają głównie na dodanych przyprawach – w Kiełbasie Żywieckiej dominuje pieprz, w Kiełbasie Krakowskiej – jest wyczuwalna gałka muszkatołowa
Może nasi wierni klienci widzą jeszcze inną różnicę? Jesteśmy bardzo ciekawi 😋143350553_3427812397327609_142352501275945081_o