143476021_3427835267325322_3501904774130654304_o
Rozpoczynamy serię wyjaśnień trudnych słów 🕵 często pojawiających się na etykietach…
Na początek przeciwutleniacze gdyż występują w kiełbasie żywieckiej (która do końca tygodnia jest w promocji w naszych sklepach firmowych)
-Jaką funkcję pełnią przeciwutleniacze? – Po prostu jak sama nazwa mówi ograniczają efekt utleniania.
Na czym polega utlenianie w wyrobach mięsnych?
Na skutek, oddziaływania światła, rozdrobnienia, porcjowania, dzielenia – dochodzi do utleniania, najprościej ujmując w momencie połączenia cząstki tlenu z powierzchnią surowca/farszu dochodzi do odbarwienia. Każdy z nas doświadczył widoku pozostawionego plasterka szynki w sino-brązowym kolorze; to właśnie ( w bardzo skróconym tłumaczeniu) – proces utleniania.
Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami są związkami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mogą one występować zarówno pod postacią witamin jak i składników mineralnych.
• W Krakowskiej Luksusowej stosujemy dwa przeciwutleniacze: askorbinian sodu, kwas izoaskorbinowy – to po prostu witamina C, nie musimy się obawiać.
• W Kiełbasie żywieckiej natomiast – przeciwutleniacz występuje pod niezbyt przyjazną nazwą „mieszanina tokoferoli” – są to naturalne przeciwutleniacze, które są syntetyzowane wyłącznie w roślinach. Z faktu, że charakteryzują się one właściwościami biologicznymi, określa się je witaminą E. Tokoferole łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, stąd ich wykorzystanie w przemyśle mięsnym .
Jak widać nie wszystkie dodatki brzmiące nienaturalnie są nieprzyjazne. Wszyscy producenci muszą stosować nazewnictwo narzucone przez Rozporządzenia Unijne.
Zastosowanie dodatku do żywności jest zaznaczane w postaci kodu złożonego z litery E i trzy- lub czterocyfrowej liczby; na przykładzie naszych przeciwutleniaczy WITAMINA C ma symbol E300, kwas izoaskorbinowy E315, a mieszanina tokoferoli E306 ….