Wieprzowina jest jednym z głównych rodzajów mięsa, które gości na naszych talerzach. Cenimy ją za smak i łatwość przygotowania. Czy jednak wiemy jakich wartości odżywczych nam dostarcza? Jakie mięso wybierać i jak je przyrządzić, by było nie tylko smacznie, ale i dietetycznie?
Dotychczas w świadomości konsumentów wieprzowina funkcjonowała jako mięso wysokokaloryczne, o dużej zawartości tłuszczu. Tymczasem w ostatnich latach nastąpiły zmiany w sposobie hodowli zwierząt. Producenci wieprzowiny dostosowują się do oczekiwań konsumentów i dążą do obniżenia zawartości tłuszczu oraz poprawy właściwości zdrowotnych mięsa. Ciekawe czy wiecie, że obecnie zawiera ono znacznie mniej tłuszczu niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu!
Wartości odżywcze
Wieprzowina odgrywa istotną rolę w diecie człowieka ze względu na zawartość wielu składników odżywczych. Stanowi świetne źródło:
– białka zawierającego pokaźną dawkę aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć;
– wielu mikroelementów takich jak dobrze przyswajalne żelazo, selen i cynk oraz związki bioaktywne (koenzym Q10 i kreatynę).
– witaminy E (silnego przeciwutleniacza) oraz witaminy z grupy B, gdzie dominuje witamina B6, która odgrywa ważną rolę w organizmie.
Kaloryczność
Jak to jest jednak z jej kalorycznością? Jeśli chcemy wybrać elementy niskotłuszczowe to warto sięgnąć po schab, polędwicę i szynkę. Najmniej kalorii dostarcza szynka – 118 kcal/100 g. Polędwica wieprzowa to ok 140 kcal/100 g, a popularny na polskich stołach schab dostarcza 152 kcal w 100 g. Jeśli jednak zrezygnujemy podczas obróbki z omięsnej, czyli przylegających do mięsa błonek i tłuszczu to jego kaloryczność spadnie do 120 kcal!
Jak przyrządzać?
Najzdrowszymi sposobami przygotowania potraw mięsnych są:
-pieczenie
-duszenie
-gotowanie na parze
Te metody nie wymagają użycia dużych ilości tłuszczu i wydobywają z mięs wiele aromatu. Warto zadbać o przyprawienie mięsa: dowolnymi ziołami (rozmaryn, bazylia, tymianek) i przyprawami, sokami z owoców (cytryny, limonki). Dobrym dodatkiem będą również same owoce: jabłka, gruszki, żurawina i suszone śliwki. Witamina C obecna w owocach sprawi, że żelazo zawarte w mięsie łatwiej się przyswoi.
Poza tym do mięsa zawsze warto dodawać warzywa. Brokuły, szparagi, papryka, cukinia, seler, cebula, pomidory, bakłażany, fasolka szparagowa. Jest w czym wybierać, aby wzbogacić mięsną potrawę i na dodatek przygotować ją w jednym naczyniu.
Należy pamiętać, że mięsa smażone powinno się spożywać okazjonalnie. Jeśli jednak zdecydujemy się na smażenie warto sięgać po zdrowsze panierki niż klasyczna bułka tarta, np. wiórki kokosowe lub zmielone płatki owsiane. Ostatnia propozycja to najlepszy wybór – płatki owsiane nie chłoną tłuszczu tak jak bułka, nie przypalają się, a panierka jest bardziej chrupiąca!
Ciekawi mnie, jakie jest Wasze ulubione danie z wieprzowiną?