Od kilkunastu lat pracujemy w oparciu o międzynarodowe standardy zarządzania jakością, dotychczas był to zintegrowany system ISO 9001 i ISO 22 000.
Rok temu postanowiliśmy podnieść poprzeczkę i rozpoczęliśmy przygotowania do najbardziej wymagającego w branży spożywczej – GLOBALNEGO STANDARDU BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI jakim jest system BRC
System BRC (od British Retail Consortium) jest jednym z najbardziej znanych i prestiżowych certyfikatów na całym świecie. Pierwotnie wprowadzony został przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów, od którego wziął nazwę.
Standard BRC określa warunki, jakie powinien spełniać zarówno producent, jak i dostawca chcąc zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne artykułom spożywczym oraz odpowiednie warunki higieniczne i produkcyjne. Posiadanie przez firmę certyfikatu BRC daje gwarancję najwyższej jakości, legalności, powtarzalności i bezpieczeństwa produkowanej żywności.
Nasz decyzja o przystąpieniu do certyfikacji BRC wiązała się z kompleksową zmianą istniejącej dokumentacji i procedur, licznymi szkoleniami pracowników i przede wszystkim z inwestycjami. W celu uszczelnienia kontroli produkcji:
- kupiliśmy detektory do wykrywania metali
- w celu pełnej identyfikacji i identyfikowalnosci wyrobów, każdy etap produkcyjny podlega zapisom elektronicznym
- każdy dostawca podlega kwalifikacji i podejmujemy współpracę wyłącznie z producentami, którzy również są certyfikowani co daje gwarancję najwyższego poziomu dostaw.
Dzięki ogromnemu zaangażowaniu właścicieli oraz wszystkich pracowników, po 3 dniowym audycie jednostki certyfikującej – 25 maja 2018 otrzymaliśmy certyfikat BRC !!!!
- możliwość rozpoczęcia współpracy z sieciami handlowymi w kraju i za granicą
- Spełnienie dodatkowych wymagań prawnych z zakresu bezpieczeństwa żywności
- Wzrost zaufania organów administracji publicznej i klientów
- Wzmocnienie wizerunku firmy i marki produktu
- Uporządkowanie i optymalizacja procesów
- Zapewnienie lepszej identyfikowalności i identyfikacji produktu
- Zapewnienie dodatkowego bezpieczeństwa, jakości i powtarzalności produkowanych wyrobów;