Historia firmy BIEGUN sięga roku 1955, był to rok, w którym nestor rodu STANISŁAW zdał egzamin czeladniczy jako MASARZ. Swoją profesją Ojciec zaraził syna i synową, którzy również zdobyli wykształcenie w zakresie technologii mięsa. Od roku 1988 dla Wiesławy i Piotra Biegun pasja rodzinna stała się profesją – na terenie Jaraczewa wybudowali zakład mięsny. Na początku skala produkcji była niewielka – zaspakajała rynek lokalny, szybko okazało się, że popyt na produkty firmy znacznie przekraczają zdolności produkcyjne, z tego względu Właściciele firmy postanowili wybudować od podstaw obiekt, który spełniał, wszystkie obowiązujące normy jakościowe. Pierwsza produkcja ruszyła z kilkuosobowym składem , dzisiaj Zakłady Przetwórstwa Mięsnego BIEGUN to 130 osobowa załoga wykwalifikowanych specjalistów. W trosce o bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produkowanych wyrobów od roku 2006 obowiązuje w firmie BIEGUN system zarządzania jakością ISO 9001 oraz 22 0000. Są to systemy dające konsumentowi pewność, że cały proces produkcyjny w firmie jest w pełni monitorowany i kontrolowany, a jakość produkcji jest na najwyższym poziomie.

Naszą misją jest dostarczenie konsumentom produktu zgodnego z ich oczekiwaniami, uwzględniającego zachodzące zmiany i trendy żywieniowe.
Pragniemy, aby Klient poszukujący dobrych produktów mięsnych , zawsze rozważył firmę BIEGUN jako potencjalnego dostawcę.
Dążymy do umocnienia pozycji na rynku wędliniarskim, chcemy być identyfikowani z bezpieczeństwem, jakością i smakiem.

Wiarygodność naszych wyrobów potwierdzamy wdrożonym i ciągle doskonalonym ZINTEGROWANYM SYSTEMEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ ISO 22 000 i ISO 9001.
W roku 2017 zamierzamy przejść certyfikację IFS FOOD v.6. Posiadanie certyfikowanego systemu wg IFS jest wymogiem dostarczania wyrobów do m.in. do niemieckich i francuskich międzynarodowych sieci handlowych.

Najważniejszymi wytycznymi IFS FOOD ujęto w 5 rozdziałach, które na bieżąćo wdrażamy:

  • Odpowiedzialność najwyższego kierownictwa – definiuje odpowiedzialność najwyższej kadry, jak również nadzorowanie i doskonalenie wdrożonych systemów
  • System zarządzania jakości – zawiera wymagania dotyczące wdrożenia systemu HACCP wg Codex Alimentarius oraz systemu zarządzania jakością w tym dokumentacji obu systemów,
  • Zarządzanie zasobami – określa wymagania dotyczące zasobów ludzkich, wymagań higienicznych, badań medycznych i warunków dla części socjalnej zakładu,
  • Proces produkcji – najobszerniejszy rozdział zawiera odniesienia do projektowania i wprowadzania wyrobów, wymagań sanitarno-higienicznych dla pomieszczeń produkcyjnych i magazynowych, gospodarki odpadami, identyfikowalności, nadzorowania alergenów i GMO,
  • Pomiary, analiza, doskonalenie – zawiera wymagania dotyczące nadzorowania temperatury/czasu w procesach produkcyjnych, kontroli ilości pakowanego towaru, rozpatrywania reklamacji, wycofywania wyrobu z rynku i nadzorowania wyrobów niezgodnych.
  • Ochrona żywności i kontrole zewnętrzne  – zawiera wymagania w zakresie ochrony żywności, bezpieczeństwa zakładu oraz kontroli zewnętrznych.

LUDZIE

Ludzie to nasza najsilniejsza strona. Tworzymy grupę dla której szacunek, lojalność i atmosfera ma największe znaczenie . Najlepszym dowodem zadowolenia pracowników jest fakt, że większość pracowników jest z nami przez całą swoją karierę zawodową. Wielu pracowników to członkowie rodzin. Wszyscy po prostu bardzo się lubimy. To bardzo przyjazny układ budujący pozytywne relacje. Dlatego o naszej firmie można wiarygodnie powiedzieć „MÓJ DRUGI DOM”

ŚREDNIEJ WIELKOŚCI FIRMA

Właściciele czują odpowiedzialność za pracownika, przejmują się ich sytuacją. Nikt nie jest tu anonimowy. Takie emocjonalne podejście do pracownika w firmie rodzinnej przekłada się również na inne podejście pracowników do problemów produkcyjnych, za które wszyscy czują się bardziej odpowiedzialni.

BEZPOŚREDNI KONTAKT Z KLIENTEM

Aktualnie posiadamy 11 sklepów firmowych do których codziennie dostarczamy świeże mięso i wędliny. Bezpośredni kontakt z klientem końcowym jest ogromną zaletą i korzyścią. Dzięki temu na bieżąco monitorujemy smak, jakość i zadowolenie klienta. Wszelkie uwagi, zastrzeżenia w trybie ekspresowym docierają do właścicieli i są rozwiązywane.

ELASTYCZNOŚĆ

Nasz dział innowacji i nowości w osobie między innymi Szefa jest bardzo elastyczny i otwarty na nowe propozycje produktowe, smakowe, sposoby pakowania i oznakowania co wielu klientów bardzo sobie chwali.

NOWOCZESNOŚĆ W HANDLU

Od początku 2016 roku otworzyliśmy nowy kanał sprzedaży dla naszych klientów - sklep internetowy, który cieszy się dużym zainteresowaniem i zadowoleniem klientów. Świeże wędliny wysłamy w ciągu 24 godzin do każdego zakątka Polski

PORTALE SPOŁECZNOŚĆIOWE

Od dłużeszego czasu czynnie działamy w portalach społcznościowych facebook i instagram, dzięki którym nasi klienci mogą poznać nas od drugiej strony.

Nasza załoga


Ciągle wspieramy rozwój pracowników i pielęgnujemy rodzinną atmosferę poprzez szkolenia wyjazdowe i wewnętrzne, imprezy integracyjne, Wigilie. Wielu z naszych pracowników współpracuje z nami od samego początku, wykształcając się w zawodzie.