Niektórzy myślą, że przechodząc na dietę, powinni zrezygnować z wieprzowiny. Tymczasem nie jest to prawda. Ważne jest, by wybierać jej mniej kaloryczne partie. Do takich należy właśnie polędwiczka. Ma zalety, które docenią osoby dbające o sylwetkę: mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. W 100 gramach polędwicy znajduje się 21 gramów białka i 3 gramy tłuszczu, co powoduje, że jej wartość energetyczna to jedynie 140 kcal/100g. Jest zatem idealnym składnikiem diety dla sportowców i osób dbających o sylwetkę.
Posiada również witaminy z grupy B, która odpowiada za prawidłowe działanie naszego układu nerwowego oraz dużą ilość fosforu, który dba o zdrowe zęby i kości. Polędwiczki są też bogate w selen, który wzmacnia nasz układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami.
Z polędwicy możemy przygotować wiele ciekawych dań. Pamiętajmy jednak, że kaloryczność dania zależeć będzie w tym przypadku od dodatków. Polędwiczka świetnie komponuje się z owocami (np. jabłko, ananas), warzywami (szpinak, grzyby, szparagi) oraz wyraźnymi przyprawami (musztarda francuska, zielony pieprz, papryczka chili). W jaki sposób przyrządzić ją, by było smacznie i zdrowo? Najlepiej piec w piekarniku lub gotować na parze. Osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu polecam łączyć wieprzowinę z bakłażanem, który dzięki dużej ilości fitosteroli zapobiega wchłanianiu złego cholesterolu.