Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za kilka dni na dobre znikniemy w kuchni, by rozpocząć przedświąteczne przygotowania. Jak co roku na naszych stołach będą królować jajka w różnej postaci, żurek czy gotowana biała kiełbasa.
We wcześniejszym poście prezentowaliśmy przepis na tradycyjny żurek. Dziś zachęcamy Was do wypróbowania potrawy bazującej na tradycyjnych smakach, ale w nowej odsłonie.
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą posmakuje zarówno osobom kochającym klasykę jak i tym, którzy lubią świąteczne potrawy zinterpretować po swojemu.
Tarta w połączeniu z białą kiełbasą i podsmażoną cebulką sprawdzi się doskonale na świąteczny obiad jak i uroczystą kolację. Jest łatwa w wykonaniu, a ciasto wykorzystane w tym przepisie wychodzi kruche i suchutkie. Idealnie więc pasuje do wytrawnego farszu.
Z pewnością nie jest to danie odchudzające, gdyż jedna porcja to 560 kcal, ale w święta warto dla niej zgrzeszyć Zachęcamy do wypróbowania!
Składniki na ciasto (na 6 porcji):
250g mąki
125g masła
1 żółtko
50-60g wody
szczypta soli
Farsz do tarty:
4-5 cebul
250 g surowej białej kiełbasy
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki śmietany 18%
3 jajka
1/2 szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto łączymy na stolnicy i szybko wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub wody. Owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30-40 min.
Obrane cebule kroimy w półksiężyce i podsmażamy na maśle. W garnku parzymy na niewielkim ogniu białą kiełbasę przez ok. 15 min. Kiedy będzie gotowa wykładamy ją na talerz do ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty, tak żeby wypełniało całe dno i brzegi. Nożem odcinamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy formę do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15 minut na złoty kolor.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Ostudzone kiełbaski kroimy na 3 cm kawałki. Jogurt i śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z pozostałej części ciasta formujemy kulkę, ponownie rozwałkujemy na cieniutki placek i tniemy na wąskie paski.
Wyjmujemy upieczone ciasto. Wykładamy na nie podsmażoną cebulę, polewamy masą śmietanowo jajeczną i układamy pokrojoną w kawałki kiełbasę. Wierzch posypujemy tartym serem, a następnie układamy szachownicę z ciasta pokrojonego w paski. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut. Gotowe!